AGAR-AGAR KERING
Bahan-Bahan
- 50 gm agar-agar - direndam lembut dahulu
- 400 gm gula
- 1 cawan gula batu
- 6 gelas air
- Daun pandan
- Pewarna merah dan hijau
Penyediaan
Masak agar-agar dengan air dan daun pandan
hingga larut. Masukkan gula dan gula batu dan masak lagi hingga kesemua gula
telah hancur. Apabila gula sudah hancur dan pekat matikan api. Tapiskan larutan
gula tersebut dan masukkan dalam 2 atau lebih bekas/loyang.
Masukkan satu pewarna dalam setiap
satu loyang. Kacau rata dan sejukkan. Bila telah keras potong mengikut saiz
yang sesuai. Agar-agar yang dipotong hendaklan tidak terlampau kecil kerana ia
akan mengecut apabila dijemur.
Agar-agar yang telah siap dipotong
boleh di susunkan dalam dulang dan jemur ditengah panas matahari sehingga betul-betul kering. Agar-agar
yang dipotong perlu kerap dibalik-balikkan agar kesemua bahagian agar-agar
kering dengan sekata. Agar-agar yang cukup kering boleh simpan dalam bekas yang
kering.
No comments:
Post a Comment