Friday 29 January 2016

AGAR-AGAR KERING

AGAR-AGAR KERING



Bahan-Bahan
  1. 50 gm agar-agar - direndam lembut dahulu
  2. 400 gm gula
  3. 1 cawan gula batu
  4. 6 gelas air
  5. Daun pandan
  6. Pewarna merah dan hijau
Penyediaan
Masak agar-agar dengan air dan daun pandan hingga larut. Masukkan gula dan gula batu dan masak lagi hingga kesemua gula telah hancur. Apabila gula sudah hancur dan pekat matikan api. Tapiskan larutan gula tersebut dan masukkan dalam 2 atau lebih bekas/loyang.
Masukkan satu pewarna dalam setiap satu loyang. Kacau rata dan sejukkan. Bila telah keras potong mengikut saiz yang sesuai. Agar-agar yang dipotong hendaklan tidak terlampau kecil kerana ia akan mengecut apabila dijemur.

Agar-agar yang telah siap dipotong boleh di susunkan dalam dulang dan jemur ditengah panas matahari sehingga betul-betul kering. Agar-agar yang dipotong perlu kerap dibalik-balikkan agar kesemua bahagian agar-agar kering dengan sekata. Agar-agar yang cukup kering boleh simpan dalam bekas yang kering.

No comments:

Post a Comment

aneka resep masakan

BTemplates.com

Powered by Blogger.

Translate

resep dapur nenek

Resep Membuat Bebek Bakar Empuk

Popular Posts

Blog Archive